Tech
​RIP Google Measure: niet meer meten in augmented reality

​RIP Google Measure: niet meer meten in augmented reality

Er ligt binnenkort een nieuw slachtoffer op het bekende Google Cemetary, want meetapp Google Measure verdwijnt. Deze app laat je in augmented reality dingen opmeten, zoals bijvoorbeeld ook een iPhone dat doet met de Meten-app. Dit is hoe het zit met Google Measure.
Androidwebsite AndroidPolice spotte dat de app niet meer in de Play Store te vinden was. Tenminste: niet als je de app gebruikte om te zoeken. Had je een directe link naar de applicatie, dan zie je slecht nieuws staan in de omschrijving: “Deze app is niet langer ondersteund en wordt niet geüpdate. Gebruikers die de app eerder hebben geïnstalleerd kunnen hem blijven gebruiken op compatibele toestellen.”

Google Measure
Google heeft dus niet een officieel statement naar buiten gebracht over Measure, dus waarom de app verdwijnt is slechts gissen. Gaat het op in een andere app, zoals Lens? We kunnen er op dit moment weinig over zeggen. Het is in ieder geval wel een gemis op Android-telefoons, want Measure werkte als een trein. Je kon er bijvoorbeeld je kind mee opmeten. Je kon die als het ware zien zoals je ze ook ziet in de camera-app, maar dan krijg je er tools bij zodat je kunt meten hoe lang ze precies zijn.

Hoewel je kind met Measure opmeten waarschijnlijk vooral voor de fun is, was het echter niet aan te raden om je keuken ermee op te meten om vervolgens bij de keukenboer een nieuw exemplaar uit te zoeken. Hoewel Measure goed kan inschatten wat de afstand is, was het nooit helemaal accuraat genoeg voor meubels. Hij zat er soms dik een centimeter naast en als je net een keukenblad hebt laten zagen, dan plak je die er nu eenmaal niet zo makkelijk bij. Zeker als het een vrij lang stuk was, dan had Measure moeite om accuraat te blijven.

Meten is niet zeker weten
Doodzonde, want juist lange dingen waarmee je meetlint te kort komt, zouden in theorie heel geschikt zijn voor een app als Measure, als die net even wat nauwkeuriger was. Measure bestaat sinds 2014 en verscheen in 2016 voor het eerst op een commercieel toestel, namelijk de Lenovo Phab 2 Pro. In 2018 werd Measure pas echt bekend, toen het op gewone Android-toestellen verscheen. Echter was het probleem dat die toestellen niet voorzien zijn van allerlei sensoren, die de testtoestellen wel hadden. Hierdoor kwam de app toch niet helemaal goed tot zijn recht. Aan de andere kant is het waarschijnlijk wel de inspiratie geweest voor de Meten-app van iPhone, die mede dankzij de lidarsensor iets preciezer is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *